Profiterol hamuru, profiterol tatlısının yapımı oldukça kolay olmasına rağmen, belli kurallara ve küçük püf noktalarına uyulmazsa, istenilen lezzette olmuyor. Tatlının öncelikle hamurunun çok dikkatli hazırlanması gerekiyor. Bu yüzden hamurunu yaparken uymanız gereken kuralları birlikte inceleyelim ve tatlımızı bundan sonra yapmaya başlayalım.
Profiterol hamuru hazırlarken dikkat edilmesi gerekenler nedir?
Tatlının hamurunu hazırlarken, yağ, un ve suyla yaptığınız karışım ılımadan yumurtaları eklememeniz gerekir. Karışım ılındığında yumurtaları teker teker ilave edin. Yumurtaların hepsini koyduktan sonra, karışımı buzdolabında soğutmanız gerekir.
Hazırlayacağınız hamurun kıvamı kek hamurundan daha koyu, kurabiye yaptığınız hamurdan daha cıvık yapıda olmalıdır. Yani hamuru yoğurduğunuzda elinize yapışacak ama tepsiye kaşıkla koyarken başka bir kaşıkla ittirecek kadar koyu kıvamda olmalıdır. Bu kıvamı yakalamak için, yumurtalarınıza dikkat edin. İri boy yumurta kullanıyorsanız, kıvamı yakaladığınızda yumurta ilave etmeyin. Bu yüzden yumurtaları teker teker ilave ediyoruz. Yumurta sayısı 6 tane bile olsa, kıvam 4 yumurtada yakalandıysa, hamura başka yumurta ilave etmeyin.
Hamurlarınız hazırlandığında, mutlaka 200 derecede ısıtılmış olan fırına atın. Üzerleri hafif pembeleştikten sonra, fırın ısısını 150 dereceye düşürün. Fırının ısısını kapattıktan sonra, en az 5-10 dakika kapağını açmayın. Fırına ikinci bir tepsi koyacaksınız, mutlaka ısıyı yeniden 200 dereceye çıkarın.
Yaptığınız hamurları hemen kullanmayacaksanız, üzerlerini streç film ile kaplayın ve buzdolabına koyun. Gece hamurlarınızı pişirebilir, ertesi gün kremalarını içine koyabilirsiniz.
Kremanızı da akşamdan pişirerek, ertesi gün katılaştığında hamurlarınızı keserek, çay kaşığı ile doldurabilirsiniz. Hamur ve krema soğuk olduğunda, hamurlarınız yumuşamaz.
Konuklarınıza servis etmeden bir saat önce çikolata sosunu pişirerek, hamurlara ılık olarak dökün. Çikolata sosunu koyduktan sonra bekletmeden servis etmelisiniz.
Profiterol hamuru nasıl yapılır?
Profiterol hamuru malzemeleri
100 gram yemeklik tereyağı
1,5 su bardağı su
1 su bardağı elenmiş un
5 adet orta boy yumurta
1/2 çay kaşığı toz şeker
1/2 çay kaşığı tuz
Profiterol hamuru nasıl yapılır?
Bir tencerenin içinde suyu kaynatın. Suyun kaynamasından sonra, tereyağını içine atarak erimesini bekleyin. Ardından toz şekeri, tuzu ve unu ilave ederek, karıştırmaya devam edin. Karışım sulu hamur kıvamında olup, göz göz kaynadıktan sonra, ocağın altını kapatabilirsiniz. Biraz ılınması için 5-10 dakika bekleyin. Karışım ılındıktan sonra, içine yumurtaları teker teker ilave edin. Yumurtaları koydukça el blenderi ile karıştırmaya devam edin. Karışıma yumurtaları iyice yedirmeniz gerekiyor. Bu işlemin ardından, karışımı bir saat kadar buzdolabına koyun. Fırın tepsisini yağlayın. Hazırlamış olduğunuz karışımdan bir çay kaşığı alıp, bunu başka bir kaşıkla iterek tepsiye 2 cm aralıklarla dizmeye başlayın. Daha önceden 200 derecede ısıtmış olduğunuz fırına tepsiyi koyarak pişirmeye başlayın. 20 dakika kadar bu şekilde pişirin. Sonra ısıyı 150 dereceye düşürün ve 25 dakika daha pişirmeye devam edin. Fırını kapattıktan sonra, dediğimiz gibi kapağını en az 5-10 dakika açmayın. Artık tatlınızın hamurları pişti. Kremanızı hazırlayarak, soğuduktan sonra içine koyabilir, üzerine de çikolata sosunu dökerek, konuklarınıza ikram edebilirsiniz.