{ "title": "Etimekli Yalancı Profiterol", "image": "https://www.profiterol.gen.tr/images/Etimekli-Yalanci-Profiterol-13.jpg", "date": "23.01.2024 04:01:06", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "Etimekli Yalancı Profiterol, Etimek, diğer bir ismi peksimet olan kıtır ekmek, yani Zwieback yumurta ile yapılan ve iki kez pişirilen, şekerli ekmek türüdür. Tost ekmeğine benzer yapısı sert, kırılgan dilimler şeklinde yapılır. Ekmekler birinci pişirmeden sonra dilimlenir ikinci pişirilme yapılır. Çocukların beslenmesi için kullanılır. Mide rahatsızlığı olan hastalar için katı gıda olarak da kullanıla bilinmektedir. Etimek, Doğu Prusya, Almanya kökenli bir ekmek türüdür. Türkiye'de uzun yıllar boyunca Eti şirketi tarafından \"Etimek\" adı ile üretilen peksimet, halk dilinde de aynı marka ile tanınır. Uzun yıllar bayatlamadan dayanma özelliği ile savaş, kıtlık gibi durumlarda tüketilmiştir. Uzun süre tek başına tüketildiğinde A vitamini eksikliğinden dolayı tavuk karası hastalığına neden olduğu bilinmektedir. Normal, tuzsuz ve kepekli gibi çeşitleri bulunmakta, üzerine biraz krem peynir veya çikolata sürüp afiyetle yenilmektedir.

Etimekli Yalancı Profiterol Malzemeleri
Etimekli Yalancı Profiterol Nasıl Yapılır?

Süt, un ve şeker tencereye alınarak sürekli karıştırılıp pişirilir. Pişen muhallebi soğumaya konulur. Krem şanti süt ile çırpılarak ılıyan muhallebiye katılır, ikisi beraber çırpılır. Etimekleri parçalara ayırarak borcama dizilir. Çırptığımız karışım üzerine dökülür. Son olarak çikolata sosu pakette yazdığı şekilde hazırlanır ve soğuduğu zaman etimeklerin üzerine dökülür. Misafirlere ikram öncesi buzdolabında bekletilir.

Afiyet olsun.

" } ] }