Profiterol Yapımı
Profiterol yapımı, biraz meşakkatli olsa da herkesin sevebileceği bir lezzettir. Özellikle çikolata ile uyumu, damakta bıraktığı lezzeti ve top görünümünde oluşu tatlıya aranan bir özellikle katmıştır. Nereden geldiği tam olarak bilinmeyen bu tatlı her ülkede farklı malzemeler ile yapılmaktadır. Özellikle kilosuna dikkat eden ve diyet ürünler tüketen kişiler profiterolün içerisine ve üzerine krema ile çikolata yerine meyve püreleri tercih etmektedir.
Profiterol yapımı için malzemeler
Profiterol Hamuru için- 3 tane yumurta
- 1 su bardağı su
- 150 gram margarin veya tereyağı
- 1 su bardağı un
Kreması için- 2,5 su bardağı süt
- 3 çorba kaşığı un
- 1,5 çay bardağı toz şeker
- 1 paket vanilya
Çikolata sosu için- 1,5 su bardağı süt
- 1 su bardağı su
- 2 çorba kaşığı kakao tozu
- 1 çorba kaşığı nişasta
- Arzuya göre isterseniz hazır çikolata sosu da kullanabilirsiniz.
Profiterol Nasıl Yapılır?
Profiterolün yapımına ilk önce çikolata sosunu hazırlayarak başlıyoruz. Bunun için çikolata sosu için verilen tüm malzemeleri bir tencerenin içerisine alalım ve pişirelim. Kaynamaya başlayınca 2 dakika daha pişirelim ve ocağın üzerinden osu alalım. Pişmiş olan çikolata sosunu soğuması için bir kenara kaldıralım ve soğuyunca bir el blenderi ile iyice çırpalım. Çikolata sosu hazır hale geldikten sonra hamurunun yapıma başlayalım.
Kullanacağımız tencerenin içerisine su ile margarini ekleyelim ve yağın erimesi için ocağın altını kısık ateşte açalım. Yağ çok fazla ısınmayacak hale gelince içerisine az, az un ilavesi yapalım ve her seferinde tahta bir kaşık ile sürekli karıştıralım. Bu şamada hamurun sürekli karıştırılması gerekir. Aksi halde hamur pişerken kabarmayacaktır ve içerisinde un topakları oluşup pütür bir hamur kıvamı olacaktır. Hamurun yaklaşık 10 dakika kadar dikkat bir şekilde karıştırılması yeterli olacaktır.
Yeterli düzeyde karışmış olan hamuru ocağın üzerinden alalım ve soğuması için bir kenarda bekletelim. Hamur soğurken diğer taraftan kremasını hazırlayalım. Bunun için fazla derin olmayacak bir tencere alalım ve içerisine krema malzemelerini ekleyip karıştırarak pişirelim. Krema göz, göz bir kıvam alınca ocağın üzerinden alalım ve soğuması için serin bir ortamda bekletelim.
Krema soğurken, diğer tarafta soğumuş olan hamurun içerisine teker, teker yumurtaları kıralım ve her saferinde parmaklarımız ile iyice yedirelim. Yeterli düzeye gelmiş olan hamuru fazla bekletmeden yağlı kâğıt serilmiş bir tepsinin içerisine tek, tek toplar halinde alalım ve yerleştirelim. Burada hamuru bir tatlı kaşığı ya da dondurma kaşığı ile alıp yerleştirebiliriz. Bütün hamurlar aynı ölçüde tepsiye dizildikten sonra fırının içerisine gönderelim ve orta ısıda üzerleri hafifi pembeleşene dek pişirelim. Hamurların güzel kabarması için üzerleri pembeleşene kadar fırının kapağının açılmaması gerekir.
Pişmiş olan hamur fırından çıktıktan sonra soğuması için bekletelim ve soğuduktan sonra arasını sandviç şeklinde kesip, hazırladığımız kremadan kaşık vasıtasıyla içerisine yerleştirelim. İçleri krema ile dolan profiterolleri servis tabağına dizelim ve son olarak üzerine hazırladığımız ve soğuması için beklettiğimiz çikolata sosu gezdirelim.
Afiyet olsun.
21.01.2024 18:28:22
Profiterol Yapımı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|